LETNE GUME


Gume so naj pomembnejše na našem vozilu, zato jih moramo redno vzdrževati in menjavati. Letne gume se na vozilih lahko menjajo po 15. marcu, vendar to ni obvezno. Zimske gume imamo lahko na vozilu skozi celo leto, vendar se le te veliko hitreje obrabijo, vožnja z zimskimi gumami pri višjih hitrostih, pa se nam bo zdela nelagodna in glasna.

Zato se priporoča, da se v obdobju, ko se ozračje segreje nad 10°C lahko že uporablja letne gume, saj so zimske najbolj primerne za temperature pod 7°C. Zimske gume se lahko zaradi visokih temperatur zelo hitro obrabijo, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na napake ki nastanejo na avtomobilu. To sta na primer slaba poravnava krmilnega sistema in težave pri vzmetenju.

Pregledovati moramo tako zimske, celoletne in letne gume pred poškodbami kot so žeblji, kamenčki razpoke ter neenakomerna obraba pnevmatik . Če odkrijemo kakršne koli nepravilnosti, se je najbolje odpeljati k vulkanizerju in povprašati za nasvet. V velikih primerih se da pnevmatike popraviti, drugače pa vam strokovno svetujejo in priskrbijo nove pnevmatike.

Strokovnjaki svetujejo, da se redno pregleduje tudi tlak v vaših pnevmatikah. Pregled naj bi bil pred vsako daljšo vožnjo in kadar se vam zazdi, da vožnja ni več popolnoma zanesljiva oziroma imate občutek, da je v pnevmatiki premalo zraka.

Letne gume se od celoletnih in zimskih razlikujejo v profilu, saj imajo zimske in celoletne ostrejše in profile bolj globoke kot letne gume. Pnevmatike se običajno menjajo, ko dosežemo mejo, ki jo določa proizvajalec na samih gumah z jasnimi oznakami. Ta se nahaja za letne gume pri 1,80mm, za zimske pa pri 3,20mm.