Letna vinjeta 2019

Vinjeta 2019 bo modre barve

Kot ste verjetno že slišali, bo vinjeta 2019 modre barve. Čeprav se bo ciklus do sedaj uporabljenih barv počasi začel ponavljati, na Darsu pojasnjujejo, da jih kovinski lesk jasno razlikuje od preteklih barv.

Kaj pa veljavnost?

Obstoječe vinjete bodo ostale v veljavnosti do roka njihovega poteka (letna vinjeta 2018 poteče 31. januarja 2019), nove vinjete za prihajajoče leto pa bodo na voljo od 1. decembra letos dalje. Praktično letna vinjeta velja kar 14 mesecev, in ne le 12. Če vsaj nekajkrat letno potujete po avtocesti, se vam nakup precej izplača. Mesečna vinjeta bo veljala od trenutka njenega nakupa natanko en mesec. Tedenska vinjeta pa velja sedem zaporednih koledarskih dni v mesecu, vključno z dnem, ki ga kupec določi ob nakupu.

Sicer je uporaba vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah obvezna že od 1. julija 2008 (tedaj so bile vinjete še polletne). Celoletno vinjeto je bilo prvič mogoče kupiti leta 2009 – tedaj so bile oranžno obarvane.

Vinjeta 2019 in cestninski razredi

Tako kot doslej, ostajajo cestninski razredi ter cene vinjete nespremenjene. Za motorna kolesa boste tako še naprej potrebovali vinjeto prvega cestninskega razreda. Na voljo bodo tedenska, mesečna ter letna vinjeta 2019. V cestninski razred 2A spadajo vozila do 3,5 ton skupne mase, višina vozila nad prvo osjo pa ne sme presegati 1,3 metra. vinjeta 2019 za cestninski razred 2B bo obvezna za tista vozila, katerih masa ne presega 3,5 ton, hkrati pa je njihova višina nad prvo osjo presega 1,3 metra. Letna vinjeta 2019 za osebna vozila vas bo tako stala 110 evrov, mesečna 30 in tedenska 15 (cestninski razred 2A). Letna vinjeta 2019 za cestninski razred 2B (kombinirana vozila) vas bo stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30. Za letno vinjeto, ki bo krasila vaša motorna kolesa pa boste morali odšteti 55 evrov. Mesečna vas bo stala 30 evrov, tedenska pa 7,5.

Kazni so visoke

Vsekakor bodite pozorni ter pravočasno kupite vinjeto za prihajajoče leto, saj je uporaba le-te obvezna na vseh slovenskih avtocestah. V nasprotnem primeru boste dobili kazen v višini od 300 do 800 evrov. To pa se seveda ne izplača, saj boste tako vseeno morali kupiti vinjeto.

Dars poudarja, da je bilo letos kar za eno petino več glob zaradi napačne uporabe ali neuporabe vinjet. Njihovi cestninski nadzorniki so do konca letošnjega julija izdali okoli 31.600 plačilnih nalogov zaradi napačne uporabe ali neuporabe, kar v povprečju znese več kot 1000 glob tedensko.

Da kazni ne bo, poskrbite, da bo vaša vinjeta 2019 nalepljena pravilno. vinjeta 2019 naj bo nameščena na notranjo stran vetrobranskega stekla (pri tem naj bo jasno vidna iz zunanjosti). Ne smete jo namestiti na mesto, kjer je steklo zatemnjeno, ali pa na stransko okno vozila (v tem primeru bo vinjeta neveljavna, zanjo pa boste prav tako nosili posledice globe). Preden se lotite lepljena, natančno preberite tudi navodila za lepljenje, ki so navedena na hrbtni strani vinjete.

Pred samo namestitvijo se prepričajte, da je vinjeta 2019 prava ter preluknjana na pravi datum, saj lahko le-to še vedno reklamirate prodajalcu. Po tem ko jo nalepite to ni več mogoče. Če se vinjeta 2019 med nameščanjem poškoduje, ali pa če ste na vozilo, ki bi potrebovalo vinjeto 2B, pomotoma oz. iz nevednosti nalepili vinjeto kategorije 2A, lahko tudi to reklamirate, vendar le v Cestninsko uporabniškem centru v Ljubljani.

V mislih imejte, da je tovrstne reklamacije mogoče opraviti 30 dni od samega nakupa, zato ne čakajte predolgo.